top of page

Doktorlar ve Mobil Sağlık Uygulamalarının kullanımı

Geçtiğimiz sene ODTÜ'de tamamladığımız çalışmayla doktorlar ve mobil sağlık uygulamalarının kullanımı üzerine faydalı bilgiler elde ettik. Amacımız mobil sağlık uygulamalarına karşı doktorların farkındalığını ve kullanılan uygulamaları ne kadar benimsediklerini anlamaktı. Temel bulgulara bakacak olursak doktorların klinik karar alma, iletişim ve bilgi danışma, referans bilgi kaynaklarına erişme konularında mobil uygulamaları daha sıklıkla kullandığını öğrendik. Bu amaçla mobil sağlık uygulaması olan Medcalc, Up-to-date ve Epocrates gibi uygulamaların yanı sıra günlük kullanım amaçlı olan mobil uygulamaların da iletişim ve araştırma amaçlı kullanıldığını tespit ettik (Örnegin: Evernote, Whatsapp ve Google ürünleri). Aşağıdaki grafikte doktorların mobil sağlık uygulamaları kullanım oranlarını kategoriler altında görebilirsiniz.

Topladığımız anketler ve odak grup çalışmaları sonucunda, doktorların davranışsal olarak kullanımını etkileyen faktörlerin iş performansı beklentileri, yenilikçi yaklaşımlar, uygulama servislerinin devamlı ve erişilebilir olması, ve görevlerine yapacağı pozitif veya negatif etki algısı ile doğrudan ilişkili olduğunu belirledik. Odak grubu çalışması da bu bulguları destekler sonuçlar ortaya koydu. Mobil sağlık uygulamalarını kullanımda bilgi erişimi ve iletişim en önemli kullanımı etkileyen etkenler olarak belirlenirken hastane sistemlerinin uyum sorunu, gerekli kontrol ve standartların olmaması ve kişisel olarak uygulamalara yönelik bilgi eksikliği ise önemli engeller olarak saptandı. Bu çalışma, Türkiye'de doktorların mobil sağlık algısını ölçmeye yönelik yapılmış ilk ve kapsamlı çalışmalardan biridir.

Çalışmamız ile ilgili kısaca önemli noktalarını bu yazıda ortaya koymaya çalıştık. Daha detaylı bilgiye aşağıdaki ilgili bilimsel makalemiz erişebilirsiniz, veya benimle iletişime geçebilirsiniz.

Sezgin, E., Özkan-Yildirim, S. and Yildirim, S., 2017. "Investigation of physicians' awareness and use of mHealth apps: A mixed method study". Health Policy and Technology, 6(3), pp.251-267.

Konuyla ilgili diğer bilimsel yayınlarımız

Mobil sağlık uygulaması kullanmayan doktorların algısı üzerine bilimsel çalışmamız:

Sezgin E, Ozkan-Yildirim S, Yildirim S, 2018. "Understanding the perception towards using mHealth applications in practice: Physicians’ perspective" 2018 Information Development 34(2):182-200 DOI10.1177/0266666916684180"

Mobil sağlık uygulaması kullanan ve kullanmayan doktor gruplarını karşılaştırmalı incelediğimiz bilimsel çalışmamız:

Sezgin E, Yildirim S, Ozkan-Yildirim S, 2018. “Intention and perception: Understanding differences of physicians towards mobile health applications”, Current and Emerging mHealth Technologies: Adoption, Implementation, and Use. Springer. ISBN: 978-3-319-73134-6.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow!
  • Twitter Basic Square
bottom of page